فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش حقوق کیفری
پیاپی 37 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/10
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مرتضی اصغری*، حسین میرمحمدصادقی صفحات 9-36
    در مذاکرات تدوین اساسنامه دیوان کیفری بین المللی در خصوص ذکر تجاوز ارضی در فهرست جنایات داخل در صلاحیت دیوان، اختلاف نظرهای جدی به وجود آمده بود. این موضوع به خودی خود ناشی از اختلاف ها در خصوص شرایط اعمال صلاحیت دیوان نسبت به این جنایت دهشتناک بود. بر اساس اصلاحات کنفرانس بازنگری 2010 و مجمع دول عضو 2017 میلادی، شرایط اعمال صلاحیت دیوان نسبت به تجاوز ارضی متفاوت از روند عادی دادرسی دیوان نسبت به سایر جنایات تحت صلاحیت یعنی نسل کشی، جنایات جنگی و جنایات علیه بشریت است، به گونه ای که می توانیم از نظام مستقل صلاحیت دیوان نسبت به تجاوز ارضی سخن به میان آوریم. علاوه بر این، اساسنامه دیوان  تبیین دقیق و واضحی از سازکار ویژه اعمال صلاحیت نسبت به تجاوز نداشته که بعضا باعث اختلافات بین حقوقدانان گشته است. لذا در این مقاله ضمن بررسی نقاط تاریک این نظام صلاحیت در اساسنامه، روند چالش های اعمال صلاحیت دیوان نسبت به جنایت تجاوز ارضی پس از آغاز صلاحیتش از تاریخ 17 جولای 2018 میلادی بررسی خواهد شد.
    کلیدواژگان: صلاحیت دیوان کیفری بین المللی، تجاوز ارضی، شورای امنیت، اقدام تجاوزکارانه
  • مسعود بسامی* صفحات 37-64
    قانون مدنی ایران تحت شرایطی به یابنده لقطه (مال گم شده) اجازه تصرف و تملک را داده است. لیکن سوالی که مطرح می شود این است که چنانچه شخص یابنده لقطه برخلاف مقررات قانونی نسبت به تصرف و تصاحب لقطه اقدام نماید، آیا عمل ارتکابی وی جرم محسوب می شود؟ در پاسخ به سوال مذکور بین حقوقدانان اختلاف نظر وجود دارد. گروهی معتقدند که تصرف خلاف قانون درمال لقطه جرم است، لیکن در خصوص اینکه عنوان مجرمانه عمل ارتکابی چیست اتفاق نظر وجود ندارد. گروهی قایل به سرقت، گروهی معتقد به خیانت در امانت، برخی قایل به انتقال مال غیر و گروهی نیز معتقد به تحصیل مال از طریق نامشروع هستند. در مقابل، عده ای دیگر از حقوقدانان معتقدند که تصرف برخلاف قانون در مال لقطه فاقد وصف مجرمانه است. نتیجه آنکه نظر گروه اخیر از قوت بیشتری برخوردار بوده و تصرف در مال لقطه هرچند برخلاف مقررات قانونی باشد جرم نیست.
    کلیدواژگان: لقطه، مسئولیت کیفری، سرقت، خیانت در امانت، انتقال مال غیر، تحصیل مال از طریق نامشروع
  • میررضا سلیمی*، رجب گلدوست جویباری صفحات 65-100
    طی سال های اخیر استفاده از فناوری دروغ سنجی مورد توجه برخی نظام های حقوقی در جهان قرار گرفته است. هر چند عده ای با این استدلال که بکارگیری این فناوری با حق سکوت متهم در تعارض است و کرامت انسانی را مخدوش نموده و حریم خصوصی افراد را زایل می کند آن را نپذیرفته اند، علیرغم ایرادات و چالش های موجود در این زمینه، می توان پلی گرافی را به عنوان یک دلیل علمی به منظور اثبات مجرمیت یا برایت متهم مورد عنایت قرار داد و با اصلاح قانون آن را در شمار دیگر ادله قانونی اثبات دعوای کیفری قلمداد کرد. همچنین، در صورت پیروی از نظام دلایل معنوی، از آنجا که مقام قضایی در تحصیل دلیل کیفری فعال عمل می کند و هر آنچه او را به قطع و یقین برساند ولو مخالف با دلایل قانونی باشد، مبنای تصمیم گیری او واقع می شود، یافته های حاصل از پلی گرافی می تواند به عنوان قرینه یا مستند بین در حصول علم برای قاضی عمل کنند و به این نحو با ارزیابی سایر دلایل صحت و سقم آنها را معین نموده تا با مکانیزه کردن آنها مقام قضایی را در اتخاذ تصمیمی صحیح یاری نماید.
    کلیدواژگان: پلی گرافی، ادله علمی، علم قاضی، اقناع وجدانی قاضی
  • روح الله اکرمی* صفحات 101-131

    در فقه اسلامی اثبات جرایم جنسی موجب حد از جمله زنا تحت قواعد محدودکننده خاصی است. یکی از مسایل مهم در این زمینه قابلیت اثبات این جرم به استناد بارداری زنی است که نتوان آن را به ازدواج مشروعی منتسب نمود. فقه امامیه و غالب مذاهب فقهی اهل سنت برای بارداری ارزش اثباتی قایل نیستند. با وجود این، مالکیه و اقلیتی از فقهای حنبلی بارداری را در عرض سایر دلایل اثبات زنای موجب حد قلمداد نموده اند. اختلاف رویکردهای فقهی مزبور در نظام های حقوق کیفری کشورهای اسلامی اثر خود را بر جا گذاشته است، به گونه ای که برخی از کشورها متاثر از فقه مالکی بارداری را در عرض اقرار و شهادت به عنوان یکی از دلایل حد زنا قلمداد نموده اند؛ بعضی نیز هر چند بارداری را موجب ثبوت حد ندانسته اند، در این فرض متهم را مشمول تعزیر قرار داده اند. دسته دیگر به طور کلی بارداری را از عداد دلایل معتبری که بتوانند مجازاتی اعم از حدی و تعزیری را برای متهم به دنبال آورند خارج دانسته اند. در نوشتار حاضر با روشی تحلیلی-توصیفی ضمن تبیین آرای فقهی مطرح در این زمینه و ارزیابی دلایل آنها، موضع نظام تقنینی و قضایی تعدادی از کشورهای مسلمان را کاویده ایم.

    کلیدواژگان: دلایل اثبات جرم، اثبات حد زنا، بارداری، فقه اسلامی، حقوق کیفری کشورهای اسلامی.
  • شیما اسمعیل زاده*، سید حسین هاشمی صفحات 133-160
    تروریسم تکفیری به عنوان یک پدیده سیاسی امروزه در قالب گروه های مذهبی در کشورهای اسلامی رو به رشد است و به بزرگ ترین چالش برای جهان اسلام تبدیل شده است. استفاده سوء و عقل گریزانه از قاعده فقهی موسوم به «تترس» و «اجتناب از طاغوت» یکی از سخیف ترین رویکردهای فکری و عملی غیر انسانی تروریسم تکفیری است که توسط این گروه و به نام اسلام در حال انجام است. نوشتار حاضر متکفل نقد فقهی و حقوقی «تترس» در مبانی اندیشه تروریسم تکفیری است. این تحقیق با روش کتابخانه ای و توصیفی-تحلیلی، مهم ترین مبانی اندیشه تروریسم تکفیری را از منظر فقه و حقوق بررسی و نقد کرده است. هدف از انجام تحقیق حاضر این است که ثابت نماید مهم ترین مبانی اندیشه تروریسم تکفیری یعنی قاعده فقهی «تترس» و «اجتناب از طاغوت» صرفا برای تجاوز و انواع وحشت افکنی در کشورهای اسلامی است و کشتار مسلمانان توسط تکفیری ها، هیچ ارتباطی با قاعده تترس ندارد. اما پرسشی که مطرح است اینکه قاعده از نظر فقها چه شرایطی دارد و آیا شامل عملیات انتحاری و کشتن مردم عادی توسط تکفیری ها می شود؟
    کلیدواژگان: تروریسم تکفیری، تترس، اجتناب از طاغوت، فقه و حقوق
  • یزدان صیقل*، امیر ایرانی صفحات 161-192
    به خطراندازی به عنوان معیار آن دسته از رفتارهایی که به صورت احتمالی و بالقوه می توانند سلامتی و ایمنی اشخاص را در آینده تهدید کنند خود معیاری است که رفتار را فارغ از تحقق نتیجه و به صرف احتمال آن شایسته توجه می داند. این معیار می تواند با توجه به مبانی بنیادین فلسفی در اصل صدمه با عطف به صدمات احتمالی و دسته بندی آنها، مدل جامعی را در وصف گذاری (خطاکاری و یا جرم انگاری) رفتارهای علیه سلامت و ایمنی بدست دهد. این مقاله با تبیین درآمدی بر مبنای وصف گذاری معیار به خطراندازی در صدد است تا به این سوال اساسی پاسخ دهد که حجم قابل توجهی از رفتارهای ناقض ایمنی را چگونه و با چه رویکردی می توان تحت عنوان معیار به خطراندازی در مقررات کیفری پیش بینی کرد؟ به نظر می رسد که قانونگذار ایران با تشتت در پیش بینی مصادیق قانونی برای رفتارهای خطرانداز، نه تنها از اهداف وصف گذاری نظام مند یعنی ایمنی اجتماعی دور مانده بلکه توجهی به لزوم تفکیک مصادیق خطاء از جرم و نظام مندی درجات خطر احتمالی در مقررات جایگاه حقوق کیفری را در تامین ایمنی و پیشگیری از رفتارهای مخاطره زا را تعدیل نماید.
    کلیدواژگان: جرم به خطراندازی، ریسک، احتمال صدمه، جرم انگاری، تخلف انگاری
  • هاجر آذری*، زهرا بابازاده صفحات 193-219

    جامعه بین الملل برای به رسمیت شناساندن حقوق بشر زنان راهی بسیار طولانی پیموده و تلاش ها در زمینه لحاظ خشونت جنسی به عنوان جرم مستقل حقوق بشری و انعکاس آن در اسناد بین المللی و منطقه ای همچنان در حال توسعه است. خشونت جنسی و مصادیق آن پیش از ورود مستقیم به اسناد بین المللی، در آرای محاکم کیفری بین المللی و تحت عناوین مجرمانه جرایم جنگی، جنایت علیه بشریت در چارچوب حمله سیستماتیک و گسترده احصاء گردید، ولی لحاظ آن در قالب صرف جرایم علیه بشریت به جهت نقض فاحش حقوق بشر، فارغ از بستر ارتکاب آن، صلح باشد یا جنگ، و رابطه متجاوز و قربانی، نوآوری ویژه ای است که در کنوانسیون شورای اروپا در خصوص پیشگیری و مبارزه با خشونت علیه زنان و خشونت خانگی مصوب 2011، موسوم به کنوانسیون استانبول، به رسمیت شناخته شد. این پژوهش با رویکرد کیفی و روش توصیفی-تحلیلی، مفاد این کنوانسیون را در خصوص شناسایی ابعاد مسیله خشونت علیه زنان، توسعه مفهومی جرم تجاوز جنسی و سازکارهای پیش بینی شده اعم از تقنینی، قضایی و اجرایی، واکاوی می کند و بر پیشگامی این سند در انسانی سازی حقوق قربانیان خشونت جنسی و به رسمیت شناختن حق دادخواهی فردی آنان در محاکم فراملی صحه می گذارد.

    کلیدواژگان: خشونت جنسی، انسانی سازی، حقوق بشر، جنایت علیه بشریت، کنوانسیون استانبول
  • جهانبخش هراتی*، مهرداد رایجیان اصلی صفحات 221-251
    انتخاب سبک زندگی حق طبیعی هر شخصی است، اما مطلق آزادی در چگونه زیستن باعث هنجارشکنی و پشت پا زدن به ارزش های جامعه می گردد. در جوامع لیبرال چنین انتخابی حق بنیادین افراد و جزء حقوق طبیعی است، البته مادامی که نقض حقوق دیگران یا اخلال در نظم را در پی نداشته باشد، در غیر این صورت، دولت بنا بر اصل ضرر، مداخله خود را در آزادی های افراد توجیه می کند. در جوامع غیر لیبرال، حکومت به لحاظ ایدیولوژی گرایی، آزادی در انتخاب سبک زندگی را به شدت محدود کرده و حق «چگونه زیستن» را سلب می نماید. این قبض و بسط در انتخاب، متاثر از راهبردهای متفاوت سیاست جنایی است. برآمد این پژوهش توصیفی-تحلیلی این است که آنچه می تواند مطلوب جوامع باز و متکثر امروزی و در راستای حمایت و تضمین حقوق و آزادی افراد باشد، وجود سیاست جنایی با راهبردی حداقل محور و پس رونده است. تنها در پرتو چنین راهبردی است که «عدالت اجتماعی» محقق شده و همه افراد و گروه ها، با هر نوع سبکی از زندگی، ضمن حفظ هویت واقعی خود، مادامی که در تعارض با حقوق دیگران و نظم عمومی قرار نگرفته اند، در عرصه های مختلف زندگی اجتماعی حضوری سازنده پیدا می کنند.
    کلیدواژگان: سبک زندگی، آزادی، سیاست جنایی، ایدئولوژی، عدالت
  • ابراهیم رجبی تاج امیر* صفحات 253-287

    معضل جهانی تروریسم که تمامی دولت ها را به جنگ طلبیده مستلزم اتخاذ تدابیر جدی است تا علاوه بر مقابله موثر با سیاستگذاران آن، از وارد آمدن لطمات امنیتی جلوگیری گردد. هدف این پژوهش تبیین راهبردهای پیشگیرانه موقعیت مدار پلیس در مقابله با جرایم تروریستی است. این پژوهش کیفی از نظر گردآوری اطلاعات به روش اسنادی و از طریق مطالعه اسناد بین المللی و منابع مرتبط با موضوع انجام شده و اطلاعات به دست آمده به صورت توصیفی-تحلیلی بررسی شده اند. یافته های این پژوهش بیانگر آن است که مهم ترین مولفه های آماج حملات تروریستی شامل در معرض دید بودن، حیاتی بودن، نمادین بودن، مشروع بودن، قابل تخریب بودن، مملو از جمعیت بودن مکان، نزدیک بودن و سهولت دسترسی هستند که در فرایندی عقلانی توسط تروریست ها انتخاب می شوند. در واقع، هر آماج از حیث ریسک حمله های تروریستی ارزیابی شده و در نتیجه با راهبردهای موقعیت مدار پلیس از قبیل کم کردن آماج جرم، نظارت الکترونیکی، حضور فیزیکی پلیس در مناطق پرجرم، کنترل اشخاص تحت نظارت، شناسایی مناطق پرجرم و بزهکاران مستعد، طراحی محیط ضد تروریسم و افزایش شناخت پلیس، می توان از غالب حمله های تروریستی پیشگیری نمود.

    کلیدواژگان: پلیس، راهبردهای پیشگیرانه موقعیت مدار، پیشگیری وضعی، آماج جرم، تروریسم
  • بهزاد دراج* صفحات 290-311
    در 17 ژوییه 1998 میلادی در کنفرانس رم، اساسنامه دیوان کیفری با امضاء 120 کشور به عنوان یک معاهده بین المللی حیات حقوقی یافت و در نتیجه آن مقرر گردید تا پس از شصتمین روز از تاریخ تودیع شصتمین سند از اسناد مربوط به تصویب از سوی دولت ها، مفاد اساسنامه  قابلیت اجرایی یابد. در اساسنامه به مقرراتی که برای تاسیس یک محکمه بین المللی لازم است پرداخته شده است، از جمله مقررات مربوط به صلاحیت ها، قابلیت پذیرش دعوا در دیوان، اصول عمومی حقوقی کیفری، ترتیب رسیدگی، محاکمه، انتخاب قضات و...، که در نتیجه مباحثات فشرده نمایندگان دولت های امضاءکننده اساسنامه به تصویب رسیده است. در این مقاله سعی شده ضمن تبیین صلاحیت دیوان کیفری بین المللی، به مفهوم قابلیت پذیرش دعوا و تعیین ارکان و عناصر اعمال آن، در رسیدگی به یک وضعیت بحرانی که می تواند متضمن جرم یا جرایم داخل در صلاحیت دیوان کیفری باشد پرداخته شود و نحوه تمییز این دو مفهوم در اساسنامه رم و زمان اعمال هر یک از مفاهیم فوق در روند رسیدگی به موضوعات کیفری مشمول صلاحیت دیوان مشخص شوند.
    کلیدواژگان: دیوان کیفری بین المللی، اساسنامه رم، اصل صلاحیت تکمیلی، قابلیت پذیرش دعوا
|
  • Morteza Asghari *, Hossein Mirmohammad Sadeghi Pages 9-36
    There was serious controversy in the 1996 negotiations on the drafting of the ICC Statute on putting aggression on the list of crimes under the jurisdiction of the tribunal, which in turn stemmed from disagreements over the terms of Exercise of the ICC’s jurisdiction. The Review Conference's amendments in 2010 and Assembly state parties 2017 introduced specific rules regarding ICC’s jurisdiction for aggression that differ from the usual jurisdiction of the Court in respect of other crimes within its jurisdiction. It also lacks a clear and precise explanation for ICC’s specific jurisdiction over the crime of aggression, which has sometimes led to disagreements among jurists. Therefore, this paper will examine the ambiguous points of this jurisdiction regime in the Statute as well as the difficulty of applying ICC’s jurisdiction over the crime of aggression after July 17, 2018.
    Keywords: International Criminal Court, Aggression, Security Council, act of aggression
  • Masood Bassami * Pages 37-64
    Iran's civil law allows the finder (lost property) to possess it under certain conditions. However, the question that arises is whether it is a crime if the person who found the property seizes the property. There is disagreement among lawyers about this question. Some believe that illegal seizure is a crime, but there is no consensus on what a criminal offence is. Some believe in theft, some in abuse of confidence, some in the transfer of property of others, and some in the acquisition of property through illegitimate means. On the other hand, some jurists believe that the illegal seizure of property is not a crime. The results of the present study indicate that the opinion of the second group is stronger and seizure of property is not a crime even if it is against the law.
    Keywords: Lost property, criminal liability, Theft, Abuse of Confidence, transfer of another property, acquisition of property through illegitimate means
  • Mirreza Salimi *, Rajab Goldoust Jouibari Pages 65-100
    In recent years, utilizing polygraph technology has drawn the attention of some legal systems in the world. However, some individuals have refused to accept it by arguing that using this technology is in conflict with the defendant's right to remain silent, which violates human dignity and interferes with people's privacy. Despite the proposed disadvantages and the existing challenges in this area, polygraphs can be regarded as scientific evidence to prove the culpability or innocence of the defendant, and by amending the law, it can be considered as another legal evidence to prove a criminal case. In addition, by taking into account the system of spiritual reasons, the legal authorities operate actively in obtaining legal evidence and use whatever reason that makes them certain about a case (even if they contradict legal evidence) and bases their decision-making process on such evidence. Polygraph results can serve as supporting evidence or substantial evidence to offer a judge the necessary information to issue the right verdict, and thus, by evaluating other proofs, it can determine their precision and validity to systematize them to help the judicial authorities with making the right decision.
    Keywords: Polygraph, scientific evidence, Judge’s Knowledge, Conscience satisfaction of a Judge
  • Ruhollah Akrami * Pages 101-131

    Proof of sexual crimes discussed under the prescribed punishment, including adultery in Islamic jurisprudence, is subject to certain restrictive rules. One of the important issues in this regard is the ability to prove this crime based on the pregnancy of a woman who cannot be attributed to a legal marriage. According to Imamia jurisprudence and the majority of Sunni jurisprudential Schools, pregnancy does not suffice to prove a crime. However, Maliki and a minority of Hanbali jurists have considered pregnancy as one of the other shreds of evidence for adultery punishable by prescribed punishment. The differences in these jurisprudential approaches have affected the criminal justice systems of Islamic countries. Some countries, influenced by Maliki's jurisprudence, have considered pregnancy as one of the shreds of evidence for adultery. Although some did not consider it to be proof of prescribed punishment, they ruled that the accused could be punished through Ta'zir. Another group considers pregnancy to be out of pieces of evidence that can lead to punishment. In the present paper, with a descriptive-analytical method, while explaining the jurisprudential theories in this field and evaluating their reasons, we have examined the position of the legal and judicial system of several Islamic countries in this field.

    Keywords: Evidence for Proving a Crime, Proof of Adultery Punishable by Prescribed Punishment, pregnancy, Islamic Jurisprudence, Criminal law of Islamic Countries
  • Shima Esmaeilzadeh *, Seyyed Hossein Hashemi Pages 133-160
    Takfiri terrorism, as a political phenomenon for those claiming power in form of religious groups is expanding in Islamic countries and has become the greatest challenge for the Islamic world. Misuse of jurisprudential rules named "Tatarros" and "Avoidance of Taghut" is the most abject mental and practical approach that is being practised by this group. The present article adopts library and descriptive-analytical methods to examine major principles of Takfiri terrorism from the perspective of jurisprudence and law. The purpose of this study is to prove that the main principles of Takfiri terrorism, namely the jurisprudential rule of "Tatarros" and "Avoidance of Taghut", seek aggression and other forms of terror in Islamic countries and that the killing of Muslims by Takfiris is unrelated to the rule of Tatarros. The question is what conditions govern these rules according to Islamic jurists and whether these rules entail suicide attacks and the killing of civilians.
    Keywords: Takfiri terrorism, Tatarros, Avoidance of Taghut, Jurisprudence, Law
  • Yazdan Seyghal *, Amir Irani Pages 161-192
    Endangerment as a criterion for those behaviours that can potentially and potentially threaten the health and safety of individuals in the future is a criterion that considers the behaviour worthy of attention regardless of the outcome. This criterion can provide a comprehensive model in describing (wrongdoing or criminalization) behaviours against health and safety, according to the basic philosophical principles in the principle of injury by referring to possible injuries and their classification. This article seeks to answer the fundamental question of how and by what approach can a significant number of immunosuppressive behaviours be envisioned as a criterion of risk in criminal law by explaining the income based on the description of the risk criterion. It seems that the Iranian legislature, by dividing the legal instances of risky behaviours, not only deviates from the goals of systematic description, i.e. social safety, but also pays attention to the need to separate instances of error from crime and systematic possible degrees of risk in regulations and adjust the position of criminal law in ensuring safety and preventing risky behaviours.
    Keywords: Endangerment crime, Risk, The possibility of harm, Criminalization, Wrongdoing
  • Zahra Babazadeh, Hajar Azari * Pages 193-219

    The international community has come a long way in recognizing women's human rights. Efforts to address sexual violence as an independent human rights crime and its reflection in international and regional instruments continue. Sexual violence and its instances before entering directly into international documents have been considered in the rulings of international criminal courts and under the criminal headings of war crimes, crimes against humanity in the framework of a systematic and widespread attack. However, its formulation as a crime against humanity due to the gross human rights abuses, irrespective of it having been perpetrated in peace or war or the aggression-victim relationship, are noteworthy innovations recognized in the 2011 Council of Europe Convention on Preventing and Combating Violence against Women and Domestic Violence, known as the Istanbul Convention. This research, with a qualitative approach and descriptive-analytical method, will examine the provisions of this convention on identifying the dimensions of violence against women, the conceptual development of the crime of rape, the envisaged mechanisms including legislative, judicial and executive, the analysis and the process from globalization to the humanization of human rights, and the changing role of international law and its impact on the protection of women against violence.

    Keywords: Sexual Violence, Humanization, Human Rights, Crimes against Humanity, Istanbul Convention
  • Jahanbakhsh Harati *, Mehrdad Rayejian Asli Pages 221-251
    Determination of lifestyle is a natural right of every person, but absolute freedom in how to live causes the norms to be broken and the values of society to be trampled on. In liberal societies, too, such a choice is a fundamental right of individuals and a natural right; Of course, as long as it does not lead to violation of the rights of others or disturbance of order. Otherwise, the government justifies its interference in the freedoms of individuals on the principle of harm. In other non-liberal societies, the government severely restricts freedom of choice of lifestyle and deprives the right to “how to live” Ideologically. This expansion and contraction in choice are influenced by different criminal policy strategies. The result of this descriptive-analytical research is that what can be desirable in today's open and pluralistic societies and in order to protect and guarantee the rights and freedoms of individuals, is the existence of a criminal policy with a minimalist and regressive strategy. It is only in light of such a strategy that “social justice” is established, and all individuals find a constructive presence in various areas of social life.
    Keywords: lifestyle, Freedom, Criminal policy, Ideology, justice
  • Ebrahim Rajabi Tajamir * Pages 253-287

    The global problem of terrorism, which has called on all governments to fight, requires serious measures to prevent security damage in addition to effectively confronting its policymakers. Therefore, resisting terrorism without strategic planning will intensify security measures.

    Method

    The present research has been applied in terms of collecting information by documentary method and by studying international documents, sources related to the subject and the obtained information has been analyzed descriptively-analytically.

    Results

    The most important components of the target of terrorist attacks; exposure, vitality, symbolism, legitimacy, destructibility, crowdedness, proximity, and ease of access are all chosen by terrorists in a rational process.

    Conclusion

    In fact, each target is assessed in terms of the risk of terrorist attacks and, consequently, with police-oriented strategies such as reducing the target of crime, electronic surveillance, the physical presence of police in hot areas, controlling surveillance, identifying hot spots and potential criminals, designing an anti-terrorism environment and increasing police awareness can all prevent terrorist attacks.

    Keywords: Police, Situational prevention strategies, situational prevention, Target of crime, Terrorism
  • Behzad Dorraj * Pages 290-311
    On July 17, 1998, at the Rome Conference, the Statute of the Criminal Court was signed by 120 countries as an international treaty and as a result, it was decided that after the 60th day from the date of deposit of the 60th instrument of ratification, the relevant documents shall be deposited. The articles of association become enforceable. The statute addresses the provisions necessary for the establishment of an international tribunal. Among the provisions related to jurisdiction are the admissibility of lawsuits in the Court, the general principles of criminal law, the order of proceedings, the trial, the selection of judges, etc., which have been approved as a result of intensive discussions by representatives of the signatory states. In this article, I have tried to explain the jurisdiction of the International Criminal Court and embark upon the concept of the ability to accept a lawsuit and determine the pillars and elements of its actions. Efforts have also been made to distinguish between the two concepts in the Rome Statute and when each of the above concepts is applied in the process of dealing with criminal matters within the jurisdiction of the Court.
    Keywords: International Criminal Court, Rome Statute, Principle of complementary Jurisdiction, Admissibility of the Claim